Może i dawne, ale... ze smakiem

Garus zwany także pituchem, kluchy barchany, żurek zabielany, pierogi z kapustą i grzybami, pierogi ruskie, kapusta zasmażana z grzybami, tradycyjne mielone, a także smalec szefowej, ogórki kiszone, podpłomyki oraz tradycyjne wędliny – to większość z potraw, których można było zasmakować wczoraj (22 listopada 2015 roku) w ramach wydarzenia zatytułowanego „Dawne Potrawy i Obrzędy Regionalne”, zorganizowanego w kamienickiej remizie przez Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich w Kamienicy. W imprezie uczestniczył m.in.: Wójt Lesław Blacha, Wicestarosta Jerzy Pułka, radny Sejmiku Województwa Małopolskiego Adam Domagała oraz wielu zaproszonych gości.

Oprócz wspomnianych przysmaków na stołach pojawiły się także wypieki domowej roboty. Nie zabrakło drożdżowych rogalików, ciastek „amoniaczki”, oraz takich ciast, jak: sernik, zawijaniec makowy, czy babka. Jednak nie tylko to, czym można delektować się kulinarnie, przykuwało w niedzielne popołudnie uwagę uczestników imprezy… Oko widza przykuwały również występy artystyczne, przygotowane przez panie z KGW w Kamienicy – w pomysłowy sposób nawiązujące do dawnych obrzędów ludowych, takich jak: darcie pierza.

Warto wspomnieć, że celem wydarzenia zatytułowanego „Dawne Potrawy i Obrzędy Regionalne” było przypomnienie i zaprezentowanie staropolskich obrzędów związanych z regionem małopolskim. Partnerem przedsięwzięcia było Województwo Małopolskie, które współfinansowało niedzielne spotkanie w Kamienicy, przekazując na ten cel kwotę 4 000 złotych. Impreza została wsparta finansowo również przez gołecki Urząd Gminy.